IPod er blevet et fy-ord i DR – det er reklame for et produkt, som andre producenter end Apple har kastet på markedet. Men DR må gerne bruge ordet podcast, for det er en almen betegnelse.
DR nævnte Ipod i flere spots både i radio og tv. Radio- og tv-nævnet tog selv sagen op og bygger sin afgørelse på en udtalelse fra Dansk Sprognævn. Nævnet mener, at DRs henvisninger til Ipod og video-Ipod kan give seerne og lytterne et indtryk af, at det kun er iPoden, der kan afspille DRs podcasts, og at spottene derfor kan tilskynde seerne til at anskaffe sig en Ipod.
Det var skjult reklame, lyder det i Radio- og tv-nævnets afgørelse.
DR bruger nu betegnelsen “bærbare videoafspillere” i stedet for ordet ‘Ipod’ i markedsføringen af sine videopodcasttilbud.
Radio- og tv-nævnet har også set på, om DRs brug af ordet “podcast” er skjult reklame, eller om det er en neutral betegnelse. Men Dansk Sprognævn mener, at “podcast” er en almen betegnelse for en metode til at distribuere lyd og levende billeder via internettet og dermed ikke nødvendigvis associeres med distribution via Apples Ipod. Derfor bryder DR altså ingen regler på den front.
Skriv et svar