Kan man gå til eksamen i podcasting?? var der en bekendt, der spurgte – og ja, det kan man åbenbart, og jeg bestod.
Det var mit afsluttende projekt til Diplomuddannelsen på IT-Universitetet. Titlen på rapporten er – “Podcasting – rapport om et lydmedie med en uendelig lang hale”, som du kan læse ved at klikke nederst på siden.
Til eksamen, som var onsdag den 5. april, havde jeg yderligere pointer med i min præsentation, som særligt interesserede kan høre ved at klikke nederst på siden, for den godt en time lange eksamen vil jeg hermed podcaste. Den er optaget med min Sony stereomikrofon på Sony hi-md-minidisk – og man skulle kunne høre det meste, selv om der indimellem er stor afstand til mikrofonen.
Jeg synes, det er vigtigt, at mediet bliver beskrevet og defineret. Der er stor forvirring om, hvad er podcast, hvad er podcasting. Er der kun tale om podcast, når der er rss (ja) eller er det nok, at lydfilerne kan downloades fra nettet (nej), osv. Og hvad er egentlig nyt ved podcasting – er det ikke bare en ny distributionsform, eller tilfører podcast noget nyt til vores mediebillede. Det har jeg brugt nogle måneder på at undersøge og analysere. Mange har bedt mig om at offentliggøre min rapport, og det gør jeg da gerne, selv om jeg ikke har den store, teoretiske baggrund, men alene har taget uddannelsen som en efteruddannelse som journalist.
Nå, men:
Jeg deler podcasts op i tre kategorier:
1. Lyd flyttet til et nyt format – som fra vinyl til cd og her fra streaming til mp3 – ex. DR og Gyldendal, som “genbruger” eksisterende udsendelser
2. Lyd produceret af nye, ofte uafhængige leverandører
3. Nye medietyper og medieformer – eks. enhanced og customiserede podcasts
Parametrene, som definerer podcast er (de sorte er de nødvendige):
On demand
Tilgængelighed
Syndikering
(Synkronisering)
Portabilitet
De nye parametre, som jeg ikke nævner i rapporten – kun til eksamen – er:
Enhanced og
Individualisering (jeg mener customisering)
Disse beskriver de nye medietyper og – former, som podcast frembringer.
Censor er professor Klaus Bruhn Jensen fra Københavns Universitet og min vejleder er Henriette Moos, som er videnchef i Diginet. De honorerede min indsats med et 10-tal. :-)
Hent feedet (højreklik og kopier genvej til din feedreader eller podcatcher)
PS. Jeg vil sige tak til de mange, der har sparret, undret sig, læst og lyttet, svaret og hjulpet og indimellem rystet på hovedet – alt har det været en stor hjælp. :-)
Skriv et svar